Naziv projekta

TURN – enTrepreneURship iN Slavonski Brod

Korisnik

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda

Ukupna vrijednost projekta

338.474,18 kn

Iznos EU sufinanciranja

215.614,15 kn

Razdoblje provedbe

18 mjeseci, 1.1.2018.-1.7.2019.

Cilj projekta

Osigurati malim i srednjim poduzetnicima pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama neophodnim za rast i razvoj, unaprjeđenje uspješnosti i povećanja stope preživljavanja.

Ciljana skupina

335 malih i srednjih poduzetnika

Očekivani rezultati

Smanjena asimetrija informacija među MSP-ovima & Unaprjeđena poslovna znanja i vještine MSP-ova

Opis projekta

Nakon niza konferencija, akademija, informativnih radionica, predavanja i uređenja nove poduzetničke infrastrukture, Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda 1. srpnja 2019. zatvorila je projekt TURN-enTrepreneURship in Slavonski Brod – projekt alternativnih mogućnosti poslovanja i financiranja poduzetničkih i drugih projekata.

Projekt se provodio u razdoblju od 01. siječnja 2018. do 1. srpnja 2019. s ciljem da malim i srednjim poduzetnicima osigura pristup znanjima, vještinama i informacijama neophodnim za rast i razvoj, unaprjeđenje uspješnosti i povećanja stope preživljavanja.

Projektne aktivnosti su  započele 4. InnetForumom – Forumom inovacija i novih tehnologija koji je okupio više od 150 sudionika i 10 predavača, a sudionicima je pružio uvid u najnovije aktivnosti u vezi virtualne realnosti, umjetne inteligencije, blockchaina i gaminga.

Tijekom veljače 2019. održana je i trodnevna Crowdfunding Akademija Slavonski Brod. Ovaj koncept financiranja projekata i ideja Razvojna agencija prvi je put predstavila Slavonskom Brodu na InnetForumu 2016. Sudionici su uz mentorstvo crowdfunding stručnjaka radili na razvoju svojih crowdfunding strategija, a 5 najperspektivnijih projekata je odabrano za potporu u pripremi i provedbi. Riječ je o projektima Zaboravljeni hrvatski dvorci, Croatian Creations, Pametno i ekološki prihvatljivo odlaganje otpada, Virtualna Tvrđava Brod & Bike Adventures of Hlapich and Lima.

Priprema crowdfunding projekta uvedena je kao nova usluga RaSB-a, a na raspolaganju je poduzetnicima i drugima s kreativnim idejama i projektima, ali bez sredstava za realizaciju istih.

Osmodnevna Online Marketing Akademija jačala je kapacitete sudionika u online poslovanju i Internet oglašavanju, a u travnju 2019. je organizirana i ESIF konferencija s radionicom na kojoj su predstavljeni ESIF instrumenti, odnosno trenutno najpovoljniji zajmovi za poduzetnike na tržištu po kamatnoj stopi od 0,5% za one koji su registrirani na području Brodsko-posavske županije. ESIF zajmovi namijenjeni su i fizičkim osobama koje se obvezuju registrirati poslovni subjekt ukoliko zajam bude odobren.

Hrvoje Prpić, osnivač HGspota i CRANE-a – Hrvatske mreže poslovnih anđela, partner u Trilleniumu – futurističkom 3D web mailu te investitor u još nekoliko projekata predstavio je poslovne anđele kao alternativni izvor financiranja, najnovije trendove u start-up industriji i sudionicima osigurao konkretne savjete o poslovanju.

Tijekom dvodnevnih Poduzetničkih informativnih radionica usmjerenih prvenstveno na financijsku pismenost poduzetnika, obrađene su teme Analize troškova i koristi, Strategija određivanja cijene za proizvode i usluge, Neoporezivih isplata, Društvenog poduzetništva i PDV-a za početnike.

U projektnim aktivnostima sudjelovalo je 380 poduzetnika i više od 20 predavača, a opremljena je i nova poduzetnička infrastuktura – Coworking Slavonski Brod.

U travnju je održana i trodnevna Coworking Akademija koja je bila svojevrsna priprema za otvaranje coworking prostora u Slavonskom Brodu. Organizirana je s ciljem da poveže buduće potencijalne korisnike s upraviteljima slavonskobrodske coworking zajednice – Razvojnom agencijom Grada Slavonskog Broda.

Coworking je potpuno novi konceptu poslovanja u gradu koji je namijenjen poduzetnicima, start-upovima, studentima, nezavisnim profesionalcima i drugima kojima odgovara nekonvencionalno i kreativno okruženje za rad u smislu da se ne radi o klasičnom najmu uredskog prostora nego se radni prostor unajmljuje na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i polumjesečnoj bazi i dijele s drugim korisnicima različitih profila, zanimanja, obrazovanja, struke i interesa.

Osim radnog stola, korisnicima na raspolaganju stoji i ured za sastanke i prezentacije, pristup super brzom internetu, usluga zaprimanja pošte te čišćenja i održavanja prostora, a korisnicima mjesečnog paketa prostor je na raspolaganju 24/7.

Za više informacija

Dejan Vuksanović, info@ra-sb.hr, +385 35 217 090

 

Sadržaj informacije o projektu isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda d.o.o.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020.

 

Više informacija o EU fondovima pogledajte na www.strukturnifondovi.hr