Naziv projekta

Challenge IT

Naziv natječaja

Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza III

Korisnik

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda

Partneri

Grad Slavonski Brod, Udruga Connect IT, Pronova d.o.o., Romska udruga mladih Brodsko-posavske županije, LAG Posavina

Ukupna vrijednost projekta

898.588,16 kn

Iznos EU sufinanciranja

898.588,16 kn, 100%

Razdoblje provedbe projekta

14.5.2018. – 14.9.2019.

Cilj projekta

Doprinijeti povećanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina identificiranih Strategijom razvoja ljudskih potencijala Brodsko-posavske županije 2016.-2020. te osnovnoškolaca i srednjoškolaca s ruralnog područja Brodsko-posavske županije.

Očekivani rezultati projekta

Unaprjeđenja zapošljivost ciljane skupine – 44 pripadnika ranjivih skupina identificiranih Strategijom razvoja ljudskih potencijala Brodsko-posavske županije 2016.-2020., uključujući 11 mladih nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine & 20 učenika osnovne i srednje škole; Ukupno 64 pripadnika ciljane skupine

Uspostavljen neformalni IT akcelerator za razmjenu znanja između polaznika IT edukacija i radionica i stručnjaka iz IKT sektora.

Opis projekta

S ciljem povećanja zapošljivosti nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina definiranih Strategijom razvoja ljudskih potencijala Brodsko-posavske županije 2016.-2020., Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda provodila je u razdoblju od 14. svibnja 2018. do 14. rujna 2019. projekt Challenge IT u partnerstvu s Gradom Slavonskim Brodom, Udrugom Connect IT za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija, tvrtkom Pronova d.o.o., LAG Posavinom i Romskom udrugom mladih Brodsko-posavske županije.

Projekt je pripremljen u suradnji sa slavonskobrodskim IT sektorom s idejom da se mlade nezaposlene polaznike obuči u njima potrebnim programima, a potom i najambicioznije zaposli. Tako je osam polaznika zaposleno u IT poduzećima, a dvoje su uz mentorstvo svojih predavača započeli s izradom poslovnih aplikacija.

IT edukacije za programe Blender, ASP.NET, WordPress i Xamarin u trajanju od po 170 sati, odnosno 43 radna dana svaka, provodili su računalni programeri Udruge Connect IT čiji članovi su poduzeća koja posluju u IT sektoru s ciljem da se nezaposlene mlade polaznike upozna s njihovim djelovanjem u stvarnom poslovnom okruženju i poveže s potencijalnim budućim poslodavcima.

Izrađeni su i IT priručnici dostupni u digitalnim repozitorijama prilagođeni za samostalno učenje u besplatnim programima Blender za digitalnu obradu fotografija, ASP.NET za programiranje aplikacija, WordPress za izradu web stranica te Xamarin za razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS operativne sustave.

Osim mladih nezaposlenih, ciljana skupina projekta bili su i osnovnoškolci i srednjoškolci s ruralnog područja Brodsko-posavske županije, njih 31 za koje je pripremljen program s 5 vrsta radionica iz područja informatike i robotike te tehničkih znanosti, točnije radionice mBot, CodeClub, CoSPACE Robotics, Logo Liga i Internet of Things s ciljem informatičkog opismenjava učenika te povećanja njihove sposobnosti i spremnosti na prihvaćanje i uvođenje novih tehnologija i inovacija u svakodnevnicu, školu i na budućem radnom mjestu.

Za mlade nezaposlene organizirane su i poduzetničke radionice za jačanje kapaciteta samozapošljavanja tijekom kojih su polaznici upoznati s postupkom osnivanja vlastitog poduzeća, izvorima financiranja poduzetničkih projekata, metodama samoprocjene za pokretanje vlastitog poslovanja, poslovnim planiranjem, izradom financijskih izvještaja i proračuna te mnogim drugim temama neophodnim za razvoj poduzetničkih kompetencija i sposobnosti samozapošljavanja.

U projektnim aktivnostima sudjelovale su 44 mlade nezaposlene osobe i 31 učenik osnovnih i srednjih škola.

Kontakt osoba za više informacija

Dejan Vuksanović, info@ra-sb.hr, +385 (0)35 217 090

Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda

Više informacija o EU fondovima pogledajte na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.