Press

PRESS | Prizemlje Kuće Brlić postat će prostor za druženje građana

Projektom će se intervenirati u površinu od čak 1.404 kvadratna metra, a radovima će Kuća Brlić biti rekonstruirana u cijelosti. Cilj je restauracija inventara i vraćanje u prvobitno stanje, tako da sve izgleda onako kako je to bilo kada je Ivana 1892. doselila u Brod na Savi i postala stanarka kuće na korzu. Osim toga, bit će opremljeni prostori Centra u kojemu će se nalaziti multimedijalni info panoi te suvenirnica.

U prizemlju kuće trenutno se nalazi Likovni salon „Vladimir Becić” koji će ovim Projektom dobiti širu funkciju – u njemu će, naime, biti smještena spomenuta suvenirnica, ali i info pult za posjetitelje Kuće. Prizemlje će služiti kao dnevna knjižnica i javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Definitvno ugodno iznenađenje donosi taj opušteniji pristup kulturi i povijesti jednog grada, udaljen od uštogljenih i inače hladnih prostora namijenjenih razgledavanju.

Kuća Brlić, povijesni prikaz; arhiva SBplus.hr

Na zidovima će, ipak, i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika, a bit će to i prava žila kucavica cijele građevine jer će u tom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.

Srce Kuće bit će središnji dio postava koji će se nalaziti na prvom katu. Tamo je, naime, bio Ivanin stan koji se sastojao od četiri sobe i središnjeg predprostora. Sve će ostati tako, ali ujedno će tu posjetitelji saznati više o Ivani kroz igre i zabavu.

Posjetitelje će tamo čekati sobe kroz digitalizirane slike i fotografije iz arhiva obitelji Brlić, hologramske projekcije, multimedijska rješenja i interaktivne aplikacije koje će prikazivati Ivanin društveni život, književno stvaralaštvo te majčinstvo i obitelj, a soba „U carevoj misiji” bit će posvećena projekciji elemenata iz Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Zanimljivo je i to da će na prvom katu biti opremljen stan za znanstvenike i književnike.

Više pročitajte na sbplus.hr | Željka Gavranović
Izvor fotografije: sbplus.hr