Igrom do govora

Projektom namijenjenim najmanjima ostvareni veliki rezultati

Na završnoj konferenciji, održanoj u srijedu u Dječjem vrtiću “Hlapić”, predstavljeni su rezultati projekta “Igrom do govora” Dječjeg vrtića Ivana Brlić-Mažuranić i Dječjeg centra Logos.

– Bio je to naš prvi zajednički projekt i imali smo sreću da je prihvaćen u stopostotnom iznosu. Financijska i stručna potpora bile su nam Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Razvojna agencija grada Slavonskog Broda. Cilj projekta bio je svakako poboljšati kvalitetu predškolskog odgoja, pogotovo djece s jezično-govornim poteskoćama, ali i pripremiti ih za integraciju u redoviti odgojno-obrazovni sustav. Postavljena očekivanja smo premašili. U projekt smo planirali uključiti 95 roditelja i odgojitelja, namjeravali smo urediti jednu prostoriju i nabaviti didaktičke igračke i slikovnice. Kroz edukaciju na 20 radionica prošlo je 106 roditelja i 175 odgojitelja svih vrtića te odgojno-obrazovni djelatnici drugih gradskih ustanova. Nabavljena je 51 slikovnica i 49 didaktičkih igračaka za svaki od devet gradskih vrtića, u vrtićima ”Kosjenka” i ”Pčelica” postavljene su vanjske sprave za igru, a u vrtiću ”Stribor” opremili smo prostoriju za dodatni program senzomotorike. Dvorana za vježbanje u Dječjem vrtiću ”Hlapić” opremljena je i konferencijskim namještajem – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Ivana Brlić-Mažuranić Zorana Butorac. U sklopu projekta 50 odgojitelja bilo je u posjetu Centru za odgoj i obrazovanje ”Slava Raškaj”, a tiskana je i edukativno-informativna brošura o govorno-jezičnim poteškoćama kod vrtićke djece.

– Ponosni i smo i zahvalni kao projektni partner jer mislim da smo zaista napravili dobar posao.  Umjesto planiranih 70 djece u logopedsku terapiju uključili smo 99 od prijavljenih 120 djece, a  nismo ih mogli sve primiti zbog ograničenog trajanja projekta. Najviše mališana, njih šezdesetak, imalo je fonološko – artikulacijske poremećaje karakteristične za njihovu dob. Njih 42 završilo je terapiju, a mora je nastaviti 36 djece koja su kasnije uključena ili imaju složenije poremećaje. Za osmero prijavljene djece nije bila potrebna logopedska terapija. Zahvaljujem roditeljima jer su svesrdno i požrtvovno sudjelovali u terapiji, i u kabinetu i kod kuće. Gradska uprava dodijelila nam je prostor koji smo opremili logopedskom i didaktičkom opremom koja će nam i dalje koristiti u radu s djecom – istaknula je predsjednica udruge Dječji centar Logos, mag. log. Ana Pitlović.

Danijel Bićanić iz Centra za psihološko savjetovanje Sirius predstavio je rezultate vanjske evaluacije projekta, koji su polaznici ocijenili s visokih 4,79. Prema intervjuima provedenim s 42 odgojitelja i djelatnika iz partnerskih institucija sudionici projekta spremni su sudjelovati u sličnom projektu, pohvalili su komunikaciju s projektnim timom i učinkovitost projekta te korisnost edukacija na kojima su sudjelovali. Voditeljica projekta Anita Vačić iz Razvojne agencije grada Slavonskog Broda istaknula je da je agencija iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima i premašenim očekivanjima te povratnim informacijama sudionika edukacija. Na dobro odrađenom projektu čestitao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić: – Zahvaljujem i čestitam vrtićima i Dječjem centru Logos na uspješno provedenom projektu. Kolika je korist od njega za Slavonski Brod govori broj djece koja su prošla kroz logopedsku terapiju u logopedskom kabinetu opremljenom novcem iz europskih fondova. Znanje i oprema koji su dospjeli u grad ostat će za buduće naraštaje malih Brođana. Projekt ”Igrom do govora” treba biti putokaz kako je moguće uz suradnju gradskih ustanova i udruga građana, uz pomoć gradske razvojne agencije, doći do sredstava iz europskih fondova za korist čitave zajednice.

posavskahrvatska.hr

Predstavljen projekt “Igrom do govora”

U Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod u četvrtak je predstavljen projekt “Igrom do govora” za poboljšanje kvalitete predškolskog odgoja djece s teškoćama jezično-govorne komunikacije. Vrtić je nositelj projekta koji će trajati do lipnja 2015. godine i vrijedan je 218,7 tisuća EUR, a bespovratnim sredstvima. 20. veljače 2014. godine u prostorijama Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić pred velikim brojem uzvanika predstavljen je projekt “Igrom do govora” za poboljšanje odgoja predškolske djece s teškoćama jezično-govorne komunikacije. Partner u projektu je Dječji centar Logos, a u prijavi i provedbi projekta sudjelovala je Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

Za djecu će biti kupljene didaktičke slikovnice i igračke, u vrtiću će biti uređena posebna prostorija, a u odgoju djece bit će korišten pristup Brain gym za poboljšanje senso-motoričkih funkcija. Odgojitelji i roditelji će kroz 20 predavanja uz logopede, psihologe i rehabilitatore moći naučiti prepoznavati poteškoće u govoru mališana te kako ih kroz igru naučiti pravilnom govoru. Modernom logopedskom opremom bit će opremljen i kabinet Dječjeg centra Logos, u ulici Ivana pl. Zajca 2, a logopedi u Centru proći će i kroz dodatnu edukaciju za što učinkovitiju terapiju za 70 vrtićke djece. U Logosu će biti Informativni Centar u kojem roditelji radnim danom od 8 do 16 sati mogu dobiti sve informacije a moći će se obratiti u Centar i putem brojeva 035/295-573 ili 091/335-78-77 te na mail i igrom.do.govora@gmail.com. U vrtićima će roditeljima biti dostupne brošure o projektu.

– Od ideje do realizacije projekta proteklo je dvije godine. Uočili smo da u Vrtiću imamo puno djece s govornim poteškoćama i krenuli smo u izradu projekta u nadi da ćemo pomoći djeci i roditeljima. Opremit ćemo jednu prostoriju za senso-motoriku i Brain gym, koju će provoditi educirana odgojiteljica, a opremit ćemo vrtić i značajnim didaktičkim igračkama. Sva djeca kod kojih budu uočene govorne poteškoće moći će se obratiti Logos-u gdje će dvije logopedinje provoditi savjetovanje i terapiju. Mislim da je to za Slavonski Brod, koji jako dugo čeka logo-terapiju i savjetodavni rad, hvalevrijedno, ali i za gradske vrtiće, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića “Ivana Brlić-Mažuranić” Zorana Butorac. U Dječjem centru “Logos” djeci će biti pružena pomoć u savladavanju govornih teškoća.

– U gradske vrtiće bit će dostavljene brošure sa simptomima jezično – govornih teškoća u određenoj dobi djece na temelju kojih će roditelji moći vidjeti eventualne teškoće koje ima njihovo dijete. U Logosu će biti provedena dijagnostika i plan za logopedsku terapiju te savjetovanje za roditelje, istaknula je Ana Pitlović, voditeljica Udruge Dječji centar “Logos”.

Prema riječima Anite Vačić Razvojna agencija grada Slavonskog Broda uključena je u projekt od početka i ta suradnja se pokazala dobitnom kombinacijom jer su povezane odgojne kompetencije vrtića i Dječjeg centra s iskustvom agencije u pisanju i provedbi projekata. U ime gradske uprave kao osnivača vrtića i potpisnika ugovora s Logosom o korištenju prostora, prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Tea Tomas Teskera i istaknula da će Informativni Centar u Logosu zasigurno dati odgovore roditeljima koji nisu znali gdje ih potražiti, a moći će biti sigurni i da je njihovoj djeci u gradskim vrtićima pružena odgovarajuća pomoć i obrazovanje.

Uvodna konferencija projekta „Igrom do govora

U četvrtak, dana 20. veljače 2014. godine, u 13:00 sati u velikoj dvorani Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić, Naselje Andrije Hebranga bb, održat će se uvodna konferencija projekta „Igrom do govora“.  Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju ovoj konferenciji prilikom koje će ovaj projekt biti opširno predstavljen, te postojati mogućnost za postavljanje pitanja.

Otvoren info-centar projekta “Igrom do govora”

Kao jedna od prvih aktivnosti projekta “Igrom do govora”, 2. siječnja 2014. godine u prostorijama udruge Dječji centar «Logos» u ulici Ivana pl. Zajca 2 (prizemlje), u Slavonskom Brodu   počeo je s radom informativni centar.

U info-centru, roditelji i drugi zainteresirani građani mogu dobiti sve informacije vezane uz provođenje projektnih aktivnosti.

Radno vrijeme info-centra je radnim danom (od ponedjeljka do petka)  8:00 – 16:00.

Kontakti na koje se možete obratiti:

Dječji centar Logos

Ivana pl. Zajca 2, Slavonski Brod

e-mail: igrom.do.govora@gmail.com

tel/fax: 035 295 573

mob: 091 335 7877

Potpisan ugovor za projekt “Igrom do govora”

U ime prijavitelja projekta, ustanove  Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić, ravnateljica Zorana Butorac je 1. listopada, 2013. u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje  odraslih u Zagrebu, potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 218 tisuća eura, za projekt «Igrom do govora».

Sredstva su dječjem vrtiću dodijeljena u okviru natječaja „Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav”, Europeaid/131319/M/ACT/HR, pod prioritetom 2., mjerom 2.2., operacijom 2.2.2.

Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu predškolskog odgoja djeci s teškoćama jezično-govorne komunikacije, radi njihove bolje integracije u redoviti obrazovni sustav. Neke od glavnih aktivnosti projekta su: opremanje vrtićkih skupina didaktičkom opremom, slikovnicama i stručnom literaturom, opremanje logopedskog kabineta, logopedski dijagnostički i terapijski postupci, edukacijske radionice za odgojitelje i roditelje. Partner projekta je udruga Dječji centar «Logos» iz Slavonskog Broda.

Stručnu podršku i pomoć u izradi projektne dokumentacije prijavitelju i partneru projekta je pružila Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

Potpisivanju ugovora su prisustvovale Anita Vačić, mag. oec. ,kao predstavnica Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, te predstavnica partnera projekta, Ana Pitlović, prof.

Provedba projekta «Igrom do govora» počinje 2. prosinca, 2013. i trajat će 18 mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *